Lista på digitala resurser för att lära sig om planeter och solystemet.

I det här blogginlägget listar vi några digitala resurser för att lära sig om planeter och solsystemet. De flesta av dessa är på engelska men med stöd från förälder eller lärare så kan även de mindre barnen ha roligt med dessa resurser.

Fördelar med att använda digitala lärresurser

Det finns förstås många fördelar med att använda de digitala resurserna som finns tillgängliga. Några av dessa fördelar är

  1. Interaktivitet – En digital resurs kan interagera med barnet på ett helt annat sätt än vad en bok kan.
  2. Anpassningsbarhet – Om det digitala verktyget är bra gjort så kan det anpassa sig på ett bra sätt för vad barnet tycker är spännande. En nackdel med detta i ett lärande perspektiv att det också kan får barnet att lära sig mycket om en sak och kanske missa vissa andra (viktiga) saker.
  3. Variation – En av de viktigaste aspekterna på digitalt lärande är möjligheten till variation. Både i vilket verktyg som används samt som variation till det klassiska lärandet med bok, papper och penna.
  4. Tillgänglighet – Digitala verktyg är alltid tillgängliga vilket kan göra att barnet även lär sig utanför skolans väggar.

Bra resurser för digitalt lärande om rymden, planeter och solsystemet

  1. Rymdstyrelsens hemsida med utbildning: Svensk hemsida med utbildningsmaterial för skolor och barn.
  2. Nasa kids club: NASA erbjuder en särskild sektion på sin webbplats kallad “NASA Kids’ Club,” som är speciellt utformad för att engagera och lära barn om rymden och solsystemet. Där hittar du interaktiva spel, pussel, fakta och bilder relaterade till rymdutforskning. På engelska så här kan barnet behöva viss hjälp.
  3. Rymdbibliotek på Youtube: Här samlas väldigt snygga filmer på rymden. Kolla exempelvis in den här solförmörkelsen.
  4. Google earth: Superspännande att kunna se hela jorden och navigera sig runt vårt jordklot.
  5. National geographics kids: Spel, pussel och filmer både om rymden och om djur på vår planet.

Några praktiska tips för att göra lärandet effektivt

Självklart finns det fallgropar när man utnyttjar digitala lärresurser. Några praktiska tips för att undvika dessa kan vara följande saker.

  • Delta tillsammans med barnet: Det kan vara svårt att hinna att sitta tillsammans med barnet. Men om du har möjlighet så kan det både vara roligt och givande och man kan tillsammans diskutera det man lär sig.
  • Gränser: Det är också viktigt att sätta tydliga gränser för när det digitala skall avslutas och barnet skall variera med andra aktiviteter.
  • Lägg tid på att hitta rätt lärresurs: Tyvärr finns det många digitala lärresurser som inte gynnar barnets lärande. Så om du har möjlighet så kan det vara en god idé att undersöka vilka appar, spel eller hemsidor som är bra.

Här var några av våra tips på hur man kan lära sig på ett spännande sätt om planeter, rymden och solsystemet. Hoppas att några av dessa hjälper just dig!